• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • Pindah Rumah

    Monday, May 29, 2017
    Salam sejahtera ke atas kamu,

    Hasrat di hati hendak tulis sekurang-kurangnya sebulan sekali, tapi terlupa pula bulan lepas. Mungkin sebab sibuk menguruskan hidup berseorangan (一人暮らし) di rumah baru. 1 hb April aku pindah ke kawasan yang bernama Tagami (田上) di mana rumah baru ini agak jauh dengan rumah warga Malaysia yang lain. Niat di hati konon2 bila tinggal berjauhan, izdiharr akan lebib berdikari. Tapi masalah bahasa menjadi punca aku rasa susah. (T_T)

    Walaubagaimana pun, terdapat beberapa pesanan kepada bakal pencari-pencari rumah.

    1. Lokasi rumah dengan Universiti-sila pilih rumah yang dekat dengan apa yang kamu rasa perlu. kalau hidup sentiasa kat universiti, boleh laa cari rumah dekat2. Kalau dah hari2 nak pergi gym, boleh guna pilih rumah yang dekat gym. eh! Tetapi kalau ada kenderaan wajar juga untuk cari rumah yang agak jauh.
    2. Parkir kereta-Bagi sesiapa yang mempunyai kereta atau bercadang untuk membeli kereta, anda perlukan parkir. Parkir di Jepun sangatlah mahai dan membuatkan anda akan berfikir banyak kali sama ada mahu membeli kereta atau tidak. Selalunya parkir di kawasan kanazawa ¥5000ー¥6000 sebulan. 
    3. Gas yang digunakan- Untuk memanaskan air di rumah-rumah Jepun, terdapat 2 jenis gas yang digunakan (Toshi dan LP). Dikatakan toshi gas lebih murah daripada LP kerana toshi gas diuruskan oleh kerajaan manakala LP diberikan kepada pihak swasta. (xpasti, kena check balik). 
    4. Usia rumah-yang ni penting bagi orang yang mementingkan 'privacy'. Kalau rumah yang sudah berusia selalunya diperbuat daripada papan. Oleh sebab itu, segala pergerakan orang atas, jiran tepi boleh didengari. Kemungkinan juga pergerakan anda akan didengari dan jiran boleh membuat aduan.
    5. Kemudahan yang disediakan-internet, air, deposit, dan lain-lain perlulah diteliti sebelum anda membayar wang pendahuluan/tandatangan kontrak. Ada rumah yang sewa rumahnya termasuk bil elektrik dan internet. 






    p/s: Beberapa minggu lepas, maksu tanya macam mana rupa rumah baru?adik aku explain macam rumah shin chan masa rumah di terbakaq..haha, sila rujuk gambar di bawah.


    snow festival in hakusan

    Monday, March 6, 2017
    Yesterday I went to Snow Festival in Hakusan, it takes about 50 minutes by car to the location. I was a very good event that involved a lot of people especially families that have children. The most interesting game that I tried is snow maze where the maze is not very difficult but I impressed how they build the maze using snow. It not very challenging for the adult but children looked very excited to go through a tunnel and when they found ‘onisan’ at end road.
     Furthermore, we tried to experience snowshoeing in that area which takes almost 1 hour plus the explanation from the guide. The guide explains a lot about animals that used to be around that area such as rabbit, squirrels and also show the visitor a tree that has bear’s claw mark. It was very fascinating for first-timer like me to try all this new experience. There are 2 types of snowshoe which are Japanese traditional snowshoe called ‘kanjiki’ and modern snowshoe. Because the ‘kanjiki’ are limited, I was given chance to use modern snowshoe to walk on the snow. What interesting fact about the differences is the modern snowshoe only can move forward but ‘kanjiki’ can use to move forward and backwards. The guide explained that only one long rope is needed to make ‘kanjiki’.





    The longest queue yesterday is snow rafting where it seems to be very fun to ride a banana boat that attached to snow jet ski and can choose to try a long course or short course. I could not try the snow rafting because of limited of time yesterday. I hope I can try it next time.






     Besides stage performance, futsal on the ice field and some great food shops available on that day. I am looking forward to going next time! I hope you guys can try it too. \(^.^)/




    Toyama Bandar

    Tuesday, February 28, 2017
    #weekendkajolisa kembali setelah lama cik lisa tak jalan-jalan...


    Salam sejahtera,

    Last weekend aku membuat keputusan untuk pergi ke Toyama setelah lama sudah membuat plan ingin melawat naqibah aku, akhirnya membantu junior pindah barang dari Kosen Ishikawa ke Toyama Universiti aku jadikan alasan untuk ke sana. Barang junior tu banyak laa juga, tetapi muat lah diangkut oleh 2 kereta.

    Bertolak Jam 3 petang dari Kanazawa, kami (2 kereta) tiba di rumah senior di toyama setelah 2jam (lebih kurang). Kebetulan malam tersebut ada kenduri majlis walimah sebab ada pasangan pelajar toyama ini bernikah awal tahun ini. Alhamdulillah, dapat jugak aku makan nasi kenduri di Jepun ini.
    Di samping dapat mengenal rakan-rakan baru di Toyama, aku juga dapat berborak dengan orang-orang lama di Jepun.


    Setelah di dicadangkan beberapa tempat, aku pergi ke the most beautiful bay in the world. Aku pun tak tahu macam mana orang ukur kecantikan sesebuah bay, tetapi mungkin juga aku tidak pernah ke bay yang lain. So, inilah bay yang paling cantik.
    Sepatutnya kapal yang kat belakang itu boleh masuk tetapi ada persediaan untuk majlis apa entah, aku tidak berpeluang untuk membuat inspection ke atas kapal ini. InsyaAllah, nanti nak pergi lagi.
    (500yen kalau nak masuk)

    After kecewa tidak dapat melawat ke dalam isi perut kapal ini, aku teruskan perjalanan ke Toyama Glass Museum which is tidak lah berapa jauh dari tempat kapal tadi. Kali ini dapat lah masuk dengan bayaran 300 yen seorang (harga pelajar). Di sini, tak semua bahagian boleh tangkap gambar, sila berhati-hati kalau nak tangkap gambar. Semua hasil seni dijaga dan diperhati dengan rapi.

    Ditemani dua orang toyama ni, terhibur jugak laa cik lisa berjalan-jalan di Toyama.



    Tiba di malam hari, aku di ajak ke Kansui Kouen di mana terletak starbarks yang dikatakan antara paling cantik di dunia jugak. Tapi aku tak nampak laa kecantikan dia sebab aku pergi malam dan hujan renyai-renyai. Mungkin tempat ni jugak aku akan pergi sekali lagi di siang hari.


    Terima kasih kepada orang-orang toyama yang sudi layan cik lisa. Semoga kita jumpa lagi. Terima kasih jugak sebab bagi menang tv.

    金沢大学で雪がめっちゃ降っている

    Wednesday, January 25, 2017
    毎年金沢大学で雪がめっちゃ降っている。
    Setiap tahun, di Univesiti Kanazawa salji turun dengan dasyatnya. Sudah tiga hari salji turun tanpa henti (benti gak kejap2). Mungkin saat ini, salji mencapai betis kaki anda. Untuk post kali ini, aku ingin berkongsi sedikit gambar-gambar di sekitar Kanazawa University.









    Tahun lepas tak salji macam tahun ni. 年によってと思います。
    じゃ、また次のポスト。

    p/s: お誕生日おめでとう 向江ち~

    19.1.17

    Thursday, January 19, 2017
    Birthday desu~~

    Salam sejahtera,

    Hari hari jadi ke 29.
    Tahun terakhir dalam fasa 20an.
    Kalau tanya perasaan tu, aku pun xtahu nak jawab apa.
    Cuma rasa semakin tua. tapi perangai masih sama.

    Hari ini aku buat kek carrot bawak ke lab.
    (budaya Orang Jerman-birthday girl/boy buat kek sendiri san jamu orang lain)
    Budaya Orang Jepun pula bg snek sebagai hadiah birthday.
    Macam2 budaya kn?

    Apa2 pun semakin tua ni, semakin malas nak sambut2 birthday...
    Hidup hanya sekali, cuma aku sedar, hubungan aku dengan Allah yang paling patut dijaga sekarang nih.



    初めてのアルバイトの面接

    今日は初めての面接行きました。
    Hari ini kali pertama aku pergi ke temuduga untuk kerja sambilan (baito/part time).
    Dengan pengetahuan bahasa jepun yang sangat tahap rendah, temuduga kali ini tidaklah susah cuma aku hanya boleh faham 30-35% apa yang penemuduga bercakap. (T_T) sedihnya.

    Baru sedar aku punya level nihongo teruk.

    11.11

    Friday, November 11, 2016
    Hari jumaat kali ini jatuh pada 11 haribulan 11.. tarikh memang menarik, dari padi berazam nak buat sesuatu yang menarik...tapi semua x jadi..

    However, hari ini first time pi melawat JAIST. Nice jugak tempat ni, sesuai laa untuk belajar.
    Kalau dari kanazawa drive lebih kurang 20minit. 
    Nak cerita lagi pasai JAIST ni...tapi aku sendiri pun xtau sangat. Yang aku tau, exam entrance dia melalui pembentangan proposal research. Tak macam universiti lain yang kena ambil exam bertulis dan juga temuduga. I think it is a little easier.

    Apa-apa pun, kalau aku rajin nanti aku updet lg pasal jaist nih..*kalau rajin*