• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • snow festival in hakusan

    Monday, March 6, 2017
    Yesterday I went to Snow Festival in Hakusan, it takes about 50 minutes by car to the location. I was a very good event that involved a lot of people especially families that have children. The most interesting game that I tried is snow maze where the maze is not very difficult but I impressed how they build the maze using snow. It not very challenging for the adult but children looked very excited to go through a tunnel and when they found ‘onisan’ at end road.
     Furthermore, we tried to experience snowshoeing in that area which takes almost 1 hour plus the explanation from the guide. The guide explains a lot about animals that used to be around that area such as rabbit, squirrels and also show the visitor a tree that has bear’s claw mark. It was very fascinating for first-timer like me to try all this new experience. There are 2 types of snowshoe which are Japanese traditional snowshoe called ‘kanjiki’ and modern snowshoe. Because the ‘kanjiki’ are limited, I was given chance to use modern snowshoe to walk on the snow. What interesting fact about the differences is the modern snowshoe only can move forward but ‘kanjiki’ can use to move forward and backwards. The guide explained that only one long rope is needed to make ‘kanjiki’.




    The longest queue yesterday is snow rafting where it seems to be very fun to ride a banana boat that attached to snow jet ski and can choose to try a long course or short course. I could not try the snow rafting because of limited of time yesterday. I hope I can try it next time.






     Besides stage performance, futsal on the ice field and some great food shops available on that day. I am looking forward to going next time! I hope you guys can try it too. \(^.^)/



    Toyama Bandar

    Tuesday, February 28, 2017
    #weekendkajolisa kembali setelah lama cik lisa tak jalan-jalan...


    Salam sejahtera,

    Last weekend aku membuat keputusan untuk pergi ke Toyama setelah lama sudah membuat plan ingin melawat naqibah aku, akhirnya membantu junior pindah barang dari Kosen Ishikawa ke Toyama Universiti aku jadikan alasan untuk ke sana. Barang junior tu banyak laa juga, tetapi muat lah diangkut oleh 2 kereta.

    Bertolak Jam 3 petang dari Kanazawa, kami (2 kereta) tiba di rumah senior di toyama setelah 2jam (lebih kurang). Kebetulan malam tersebut ada kenduri majlis walimah sebab ada pasangan pelajar toyama ini bernikah awal tahun ini. Alhamdulillah, dapat jugak aku makan nasi kenduri di Jepun ini.
    Di samping dapat mengenal rakan-rakan baru di Toyama, aku juga dapat berborak dengan orang-orang lama di Jepun.


    Setelah di dicadangkan beberapa tempat, aku pergi ke the most beautiful bay in the world. Aku pun tak tahu macam mana orang ukur kecantikan sesebuah bay, tetapi mungkin juga aku tidak pernah ke bay yang lain. So, inilah bay yang paling cantik.
    Sepatutnya kapal yang kat belakang itu boleh masuk tetapi ada persediaan untuk majlis apa entah, aku tidak berpeluang untuk membuat inspection ke atas kapal ini. InsyaAllah, nanti nak pergi lagi.
    (500yen kalau nak masuk)

    After kecewa tidak dapat melawat ke dalam isi perut kapal ini, aku teruskan perjalanan ke Toyama Glass Museum which is tidak lah berapa jauh dari tempat kapal tadi. Kali ini dapat lah masuk dengan bayaran 300 yen seorang (harga pelajar). Di sini, tak semua bahagian boleh tangkap gambar, sila berhati-hati kalau nak tangkap gambar. Semua hasil seni dijaga dan diperhati dengan rapi.

    Ditemani dua orang toyama ni, terhibur jugak laa cik lisa berjalan-jalan di Toyama.



    Tiba di malam hari, aku di ajak ke Kansui Kouen di mana terletak starbarks yang dikatakan antara paling cantik di dunia jugak. Tapi aku tak nampak laa kecantikan dia sebab aku pergi malam dan hujan renyai-renyai. Mungkin tempat ni jugak aku akan pergi sekali lagi di siang hari.


    Terima kasih kepada orang-orang toyama yang sudi layan cik lisa. Semoga kita jumpa lagi. Terima kasih jugak sebab bagi menang tv.

    金沢大学で雪がめっちゃ降っている

    Wednesday, January 25, 2017
    毎年金沢大学で雪がめっちゃ降っている。
    Setiap tahun, di Univesiti Kanazawa salji turun dengan dasyatnya. Sudah tiga hari salji turun tanpa henti (benti gak kejap2). Mungkin saat ini, salji mencapai betis kaki anda. Untuk post kali ini, aku ingin berkongsi sedikit gambar-gambar di sekitar Kanazawa University.









    Tahun lepas tak salji macam tahun ni. 年によってと思います。
    じゃ、また次のポスト。

    p/s: お誕生日おめでとう 向江ち~

    19.1.17

    Thursday, January 19, 2017
    Birthday desu~~

    Salam sejahtera,

    Hari hari jadi ke 29.
    Tahun terakhir dalam fasa 20an.
    Kalau tanya perasaan tu, aku pun xtahu nak jawab apa.
    Cuma rasa semakin tua. tapi perangai masih sama.

    Hari ini aku buat kek carrot bawak ke lab.
    (budaya Orang Jerman-birthday girl/boy buat kek sendiri san jamu orang lain)
    Budaya Orang Jepun pula bg snek sebagai hadiah birthday.
    Macam2 budaya kn?

    Apa2 pun semakin tua ni, semakin malas nak sambut2 birthday...
    Hidup hanya sekali, cuma aku sedar, hubungan aku dengan Allah yang paling patut dijaga sekarang nih.



    初めてのアルバイトの面接

    今日は初めての面接行きました。
    Hari ini kali pertama aku pergi ke temuduga untuk kerja sambilan (baito/part time).
    Dengan pengetahuan bahasa jepun yang sangat tahap rendah, temuduga kali ini tidaklah susah cuma aku hanya boleh faham 30-35% apa yang penemuduga bercakap. (T_T) sedihnya.

    Baru sedar aku punya level nihongo teruk.

    11.11

    Friday, November 11, 2016
    Hari jumaat kali ini jatuh pada 11 haribulan 11.. tarikh memang menarik, dari padi berazam nak buat sesuatu yang menarik...tapi semua x jadi..

    However, hari ini first time pi melawat JAIST. Nice jugak tempat ni, sesuai laa untuk belajar.
    Kalau dari kanazawa drive lebih kurang 20minit. 
    Nak cerita lagi pasai JAIST ni...tapi aku sendiri pun xtau sangat. Yang aku tau, exam entrance dia melalui pembentangan proposal research. Tak macam universiti lain yang kena ambil exam bertulis dan juga temuduga. I think it is a little easier.

    Apa-apa pun, kalau aku rajin nanti aku updet lg pasal jaist nih..*kalau rajin*





    Kouyou 紅葉

    Sunday, November 6, 2016
    紅葉

    Masyarakat Jepun mempunyai satu aktiviti yang dilakukan semasa musim luruh yang dinamakan 'Kouyou'. Aktiviti ini tidak lah semeriah seperti 'Hanami' di mana semua orang berkelah di bawah pepohon sakura beramai-ramai tetapi ke arah berkumpul untuk menikmati saat-saat dedaunan bertukar menjadi kuning atau merah sebelum luruh. Tahun lepas aku sempat ikut ke Hakusan tetapi tahun ini lebih menarik sebab aku ber'kouyou' di Kamikouchi.

    Kamikouchi telah diisytiharkan sebagai taman negara (national park) sejak tahun 1965.

    Perjalanan dari Kanazawa ke tempat parking mengambil masa lebih kurang 3 Jam dan bas ke kamikouchi ini pula 30minit. Tiket pergi balik dari kawasan parking ke atas 2050 yen.

    Di bawah ini antara gambar yang di ambil sekitar kawasan tersebut.
    Cantik dan berbaloi pergi ke kawasan ini.
    ぜひ 行ってください!