• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • Jalan-Jalan Sorang

    Monday, October 20, 2014
    Assalamualaikum....

    Semalam cuaca sangat cantik...So, aku decide nak keluar sebab cuaca lah. Dah ajak orang teman, tapi semua ada plan masing2.. it's okay, it's not a crime to walk alone.. but must take a lot of selfie lah..haha... Ada 1 tempat ni, dah lama teringin nak pi tapi aku duk simpan lama2 sebab nak pi reramai. Bila fikir balik, mungkin xdapat pi langsung, sebab aku pon xtau berapa lama lagi nk duk sini. Entah2 esok lusa aku balik.

    Oklah, tempat yang aku nak p ni..nama dia tetraeder. dekat bottrop which is bandar sebelah2..oberhausen seblah..bottrop ni seblah oberhausen. Ak amik tren and bus untuk sampai tempat nih. station dia nma tetraeder. station ni cuma dekat kaki bukit ja. untuk sampai atas, aku amik masa dalam 15 minit. ada 2 jalan untuk daki, 1 guna tangga and 1 lagi..daki bukit mcm biasa. tapi x mencabar sangat pon, sbb jalan dia rata.

    ni tangga yang aku naik

    bila aku sampai ja atas..ramai orang..and ak rasa kerajaan depa ni sgt bagus buat benda besi piramid nih. walaupun benda ni xdak laa bagi byk function sgt. tapi org2 kat cni at least ada tempat utk beriada/berjalan bersama family. Lagi 1 ak respect, nenek2, atuk2 buleh naik lagi dengan tongkat lah, dengan anjing lah, dengan basikal pon ada. *harap aku sehat smpai tua, boleh laa travel sokmo*


    pandangan dari bawah.

    ni platform paling tinggi which is macam ring bentuk dia. A bit bergoyang sebab masa ni angin kuat laa jugak. pastu view dari atas boleh nampak alpin center. tempat ni boleh main ski sepanjang tahun sebab salji dia artificial. 


    total ada 3 tempat utk stop lah. 1 yg kat bawah tu..2nd platform and tggi skali tu yg ring. 2nd tu pon ring jugak..cuma ring dia gemok sikit lah..hehe..

    ha, ni station untuk org malas nak daki or panjat tangga. hehe..sesiapa yang malas sgguh2..
    ada ja transport hantaq smpai bwh piramid nih..

    ok, tschuss..nnt inyaAllah aku rajin2kan diri menulis.






    opsss..ni gambar lebihan, view dr atas..xtau nk letak caption apa dah..








    me~~

    Driving Kiri

    Wednesday, October 1, 2014
    Salam,

    Siapa sangka aku akan drive di oversea. Siapa sangka aku akan drive sebelah kiri. Mungkin bagi orang lain yg dah selalu driving xdak laa nak excited mana. Bagi aku, memang new experience. 1st time aku drive kat Germany. Kereta membe aku. Dia laa duk jd JPJ. Dia jugak byk ajaq aku sebab dia ambil lesen Germany. Tapi masa tu dia bg aku bawak sat ja.

    2nd time, housemate aku and aku bersepakat utk sewa keta. Sebab family dia and family aku nak mai. So, kami bahagi dua la sewa keta tu. Aku bawak keta tu pergi ke Prague. Jalan dekat sana agak kecik dan pemandu x sopan macam Germany. Pastu ondaway byk jugak jln yg sedang dibaiki. Tension jugak laa sat..tapi lepas tu ok ja. Lepas Prague, ak hntaq housemate aku dan family dia ke offenburg. ni kira dkt2 sempadan Swiss lah. Depa nak p swiss..

    On the next day, mak n adik aku smpai. This time quite challenging sbb p luxembourg, zurich, gengenbach(Germany) dan innsbruck(austria). Bayangkan dlm masa 4hari, kami jln 4 buah negara. Yang penat sapa lagi kalau bukan dreba... Luxembourg ok..not bad...zurich tu p sat ja..x tdoq pon sbb mahai..parking 3jam pon dh bpa euro.. gengenbach..bg aku best..sbb dia kg..bkn bandaq..apartment aku pilih mmg agk jaoh sket..tp berbaloi2..sbb ad parking n ada lift..n bleh masak2..view pon cantik..

    Last place. innsbruck..masa on the way,dh rs sgt mencabar. sbb bertolak ptg dr zurich. pastu ada accident pulak. jammed laa sat. pastu jln lereng bukit dgn mlm. huhu..mmg testing my driving skill la wei.. pastu aku pulak p book apartment ataih bukit.. masa ni semua org dh penat. GPS lak buleh p tunjuk salah tmpat. T_T

    Rasa mcm nk give up pon ada. Finally, setelah patah balik about 1km, jumpa laa aprtment tu.. the next day, mmg tobat x nyesai laa..view lawa gilos.. duk ataih bukit,mau laa x lawa. Masa balik dr innsbruck ke Duisburg (umah aku), lalu jln bukit bukau jgk..jln kg sket masa balik nih..1 lane ja..i mean 1 lane p,1 lane mai.. tapi aku x menyesal. walaupon ssh jugak nk pedo..sepanjang perjlnn gunung ganang..its like driving into postcard. =)
    ni keta yg kami sewa

    Gengenbach, Germany

    apartment dkt2 gengenbach

    view masa buka mata di pagi hari dkt innsbruck 

    view dr balcony

    view ak dr mata pemandu (jgn wat aksi ini, memandu sambil tgkp gmbaq)

    umgezogen

    Thursday, August 21, 2014
    assalamualaikum w.b.t
    dah lama sgt x tgk blog nih..bersarang dh..kalo labah2 boleh buat sarang..aku rasa labah2 pon cari kawasan lain...haha
    btw..2 3 hari ni..ak tlg membe pindah. Dari duisburg ke Essen. seronok laa jugak sebab rumah style german. rumah yang mmg untuk seorang ja..satu bilik.. satu dapur..satu bilik air..kira serba satu lah..kewll.. ni ak share sket gambar sebelum..nnt umah kwn ak dh cantik..ak share lg..hihi..



    so..harap2 pasni mampu laa ak ada umah sndiri..br laa leh curahkan bakat decorate2 rumah..cewah..bajet berbakat besaq pulak..

    untuk pengetahuan..rumah kt germany ni mmg mahai..rumah utk sorang ni pon dh 4++ euro..diharap jgn convert p rm..mmg rasa melampau2 laa mahai.. Apa2 pon..harap kwn selesa lah duk rumah baru nih..viel spaƟ~~

    10 days journey

    Tuesday, April 1, 2014
    Assalamualaikum,

    Semalam aku baru balik dari jejalan selama 10 hari. Penat jugak, tapi aku rasa berbaloi perjalanan kali ini. 5 hari aku dekat London. Sehari Ireland, 3 hari Northern Ireland dan 2 hari Scotland.

    Alhamdulillah Syukur, ada member yang sudi jln sekali.

    1st day

    kami beli tiket ryanair sbb nak murah...mmg dpt murah sgt lah...36euro tiket p balik..Dusseldorf-London
    oleh sebab kami kena tidoq airport, kami pon decide nak nek train plg last ke airport. but...jeng3...
    semua tetdoq pastu terlajak satu stesen. hahaha. turun ja kt stesen tu..tgk2 xda bus dari situ ke airport.
    deng!! semua tgk muka masing2 dengan muka bgn tidoq..xtau nk watpa.. seb bek laa jumpa 5 jejaka nk p airport gk...TAPI depa nk jln jaa...no choice..kami pon ikot jalaa depa jln...fuhh..penat wei..jln 6km tgh mlm pulak tu..

    2nd to 5th day

    3 hari tu kami pusing2 london ja..


    kami p buckingham palace. masuk dungeon. naik london eye. madam tussauds. london bridge. london tower. millenium brige. hyde park. malaysian hall. oxford shopping street. Big Ben.



    on the last day br p brighton..keluar sket pada london..
    kalo nak p brighton..better bli online...murah banyak dari beli dkt dia punya mesin.

    6th day
    fly to dublin. seb bek farah dh tggu aku dkt airport..kalo x terkontang kanting gak.
    on that day kami nek dublin sightseeing tour bus. best gk walopon agk mahai. tapi pas p jejalan.. tiket tu valid utk round city pulak..so berbaloi-baloi lah.

    7th day
    kami amik tour belfast pulak. Baru aku tau belfast ni duk kat northern ireland which is different dengan ireland. B4 ni mmg ingt depa 1 negara..rupa2nya duet yang depa guna pon berbeza..kt ireland guna euro and northern ireland guna pound.tour yang kami amik tu start gerak dari 9pg smpai 7mlm..harga dalam 16£..tapi still berbaloi sebab xyah susah2 nak drive. Untuk belfast nih kami p byk tempat jugak.. yang paling terkesan sekali dekat giants causeway sebab view dan ciptaan Allah dkt situ adalah sgt unik.

    8th day
    On this day aku jejln dkt city belfast ja..p tempat wat titanic dan garden..and singgah tgk Queens university gak.




    9th day
    gerak p edinburgh, scotland. Oleh sebab aku dekat scotland sat ja..aku sempat pusing city ja. And p pantai portobello..alhamdulillah..sepanjang cuti ni aku sempat tgk pantai di setiap negara..seriusly sangat bersyukur dekat malaysia byk pantai.

    10th day
    balik ke duisburg

















    Jogging pagi

    Thursday, February 27, 2014
    Assalamualaikum..

    Weekend dtg lg..oleh sebab exam dh dekat..aku x plan p mana2..just try to riadah sebanyak mungkin...Pepagi td aku bgn awai sebab dh jnji nk jogging dgn membe..7pg dh bgn..tgk2 membe xbgn lg laa pulak...so,postponed laa sket..start gerak kul 8..but in the end 8suku baru gerak..this is the first time aku jog pagi reramai..selalu dgn asma ja..pagi ni ada tambahan 2 orang..

    Bagi aku..lain semangatnya bila jogging sorg2.. dua org.. n ramai org.. plg better 2 or 3 org kot.. cam x seswai lari ramai2..kalo stamina semua orang sama..ok lah.. tapi kalau sorang laju..sorang kedek2..hmm..nikmat x sama beb..

    Ada orang kata jog pagi lagi bagus pada jog petang...aku x google lg fakta atau auta..tapi jog bila2 pon bagus rasanya..asalkan jog sungguh2 and if u r enjoying what u r doing..then, just do it..no one can stop u.

    Anyway..setakat ni..aku plg suka jog p innenhafen...(padahal baru try 3 4 routes)..tempat ni cantik, tenang dan seswai laa untuk jogging..jarak dari rumah 2.6km..tambah 1 round maybe 1km kot.. so..pegi balik..at least aku dapat laa bersenam 5 - 6 km..berbaloi laa dari duk umah..mkn megi smbil layan cita korea kn??

    hah..tiap2 kali aku jog kat situ..mesti aku snap 2 3 pictures yang bagi aku menarik lah..

    innenhafen ni menarik sbb ada taman permainan untuk kanak2..ada empangan..ada muzium..ada kapal2 duk parking..ada macam port sket..ada kapal selam(tp kapai selam ni xpnah gerak pon)..macam2 ada..








    p/s: Hope pasni boleh laa senam2 lagi..
    p/ss: Pesanan utk diri sndiri "Jgn hangat2 tahi ayam ja"





    Original Kek Carrot

    Thursday, February 13, 2014
    Assalmualaikum

    A few days ago..i posted an image of carrot cake in my instagram account.
    And quite it is surprising because people are asking for the recipe...

    So, today... I will translate the recipe...
    original recipe ist auf Deutsch 





    Ini adalah recipe mak hendrik bagi..sbb masa 1st time rasa sedap sgt...so..kami pon mintak laa kt dia..
    yg ujung skali tu laa mak hendrik..owner recipe


    oklah...start dgn bahan2

    250g Carrot
    250g Hazelnut
    250g Gula
    5 biji Telur
    1 biji Lemon
    12 keping roti kering
    3 sudu serbuk penaik (baking powder)


    ni roti kering tu..alaaa..yg sedap kalo cicah teh/milo ptg2 tu..

    Cara-cara

    Parutkan Carrot...parutkan roti kering...kalo boleh beli kacang hazel yang telah hancur..kalo kacang tu sebijik2..blend lah dlu..bagi hancur...perahkan lemon..amik jus sahaja..

    Asingkan telur kuning dan telur putih..gunakan mixer utk kacau telur putih sehingga kembang.

    Campurkan semua bahan2 bermula gula dan telur kuning..pastu carrot...then roti yang telah diparut..dan last putih telur..dan bakar pada suhu 175 selama 1 jam..


    parutan carrot

    arahan dia parutkan roti...tapi aku mls..aku blend ja bg hancur..

    ni hasil gabungan semua b4 masuk oven



    jeng2..siap..

    oppss..yang page belakang tu ckp..cairkan 200g coklat utk topping. tapi aritu x buh topping pon dh sedap..

    p/s: bagi aku..sapa2 yang nk rasa carrot lebih..leh ja buh carrot lebih..kalo nk kacang lebih..buh kacang lebih..takot nnt ada org mkn..n ckp.."eh,x rasa carrot pon"..hmm..rs nk ja jwb lam ati "dh carrot pon sma byk ngn kacang..nk wat guane dik??"...anyway..hope dpt membantu..
    Sekian...
    ni 1st time wat..oleh sbb sedap..ada org mintak wat 2nd time..hehe..

    Yang kt bwh ni 2nd time wat..oleh sbb takot x ckup..aku wat 2..1 utk rumah..n 1 lg utk dak yg request tu laa..p/s: hopefully menepati citarasa lah...



    Selamat mencuba





    1st day in Germany a.k.a Deutschland

    Tuesday, February 11, 2014
    Assalamualaikum...

    Oleh sebab macam pelik ja tetiba dekat blog ni boleh ada snow...aku akan stori mori macam aku boleh sampai Deutschland. Actually, I am UKM student yang join exchange program ke UDE (Universitat Duisburg-Essen). Sepatutnya aku habiskan master aku kat sini selama 1 sem.. tapi Allah kurniakan rezeki yang aku paling x sangka.. Aku dapat scholarship DAAD (scholar kerajaan Germany). Alhamdulillah... 1st time dapat scholarship..mmg sujud syukur laa...ibu smpai nangis2 kegembiraan..abah lak nmpk hepi..tp xda laa nangis2..kontrol macho laa kn?

    Macam dapat join??

    Senang ja..isi borang..InsyaAllah..kalo result hang bagus..financial pon ok..mmg boleh dapat..
    Master yang boleh apply adalah yang amik kejuruteraan jalaaa...Germany ni femes dgn engineering ja..
    1st sem aku dah start apply..tanya2 orang mcm mna nk apply...tapi yang plg byk tlg aku adalah Rekha laa.. officer dekat Mercator Office UKM...thanks a lot..

    1. Isi borang yg Mercator Office bg.
    2. Pilih nak amik subjek ataupun thesis dekat Germany ni..
    3. Kalo subjek..pastikan dapat kelulusan dari ketua program yg subjek yang hendak diambil mempunyai persamaan lebih daripada 70% dgn subjek di UKM.
    4. Hantar borang2 yang lengkap kepada Mercator.
    5. Dapat surat tawaran dr UDE
    6. Surat Tawaran join program dr UKM
    7. Buat Blocked Account (kena buh duet sebulan 670euro, kalo nk duk 6bln..buh laa siap2 4k) *sgt penting
    8. Buat Visa
    9. Flying without wings~~


    So..8.9.2013...aku fly ke frankfurt..naik MAS...1st time mai europe...eksaited laa gk...aku smpai sini 9.10.13....Alhamdulillah...selamat sampai sini sorang2...Dengan bahasa baru tahap tadika...aku belasah ja utk travel sorang2..dr frankfurt ke duisburg(rumah aku sekarang)..

    Actually, on the 1st day..aku jumpa sorang makcik ni..dia punya hp mati...dia mintak tlg aku call kwn dia..aku tlg ja laaa..ntah mcm mna..dia suh aku follow dia... jeng3...suspen2...hahaha..

    dont worry..makcik ni x jht pon...dia bwk aku p tgk the largest bookfair in the world...aku xtau lak nk masuk fair ni kna byq smpai 50euro..aku ni mna laa bwk cash byk2 sgt...so..aku ckp laa aku x mau masuk..
    then makcik ni dgn slambernye swap card credit dia.. "its ok, i'll pay 4 u"...

    dlm hati.."wow..kayanya makcik nih...sapakah gerangan makcik ni??"


    (ni laa makcik tu..yg mcm datin tu..yg tdg biru tu assistant dia.."harap dapan jumpa lagi puan")


    anyway..aku jejln jap ngn dia..teman dia p hotel...then pas mgrib aku pon nk blah laaa...b4 ak blah..dia blnja mkn nasik dlu..hehe..rezeki2..

    then, aku bli tket ICE(ketapi laju) ke duisburg...mahai nak mampoih..83euro..aku dh xdak choice..aku bli jala...

    while waiting ICE smpai..aku tggu laa dkt platform 13..aku mmg yakin aku duk kt platform yang btoi..tetiba ad lak org tegur "malaysia ke?"..Ya Allah..boleh pulak jmpa lg org mlysia...and kebetulan dak ni pon nk ke duisburg sama2 dgn aku..oleh sbb dak ni leh ckp jermen..aku pon follow jalaa dia..besa laa..ak 1st time...x pandai lg..kena laa blajaq dgn org yang dh pnah duk cni..

    ntah mcm mna ntah..kami x perasan..we rode the wrong train..argghhh....
    panjangnya cita 1st day aku kat jermen nih...
    kami sedaq pon bila controller tu ckp kami salah naik..
    so..kami pon turun laa at next station..and ride another train which is opposite way...

    spatutnya aku boleh smpai duiburg 10pg..but in the end..aku smpai pkul 11 mlm..
    thanks to makcik n dak mlysia tu..hehe...its a good experience..

    skang aku dh 4 bln kt cni...alhamdulillah..boleh laa adapt sikit2...tapi bahasa mmg aku still lemah..
    lemah...n sgt lemah...huhu..

    pasni aku akan cuba rajin2kan diri update lagi..InsyaAllah...



    laptop bisu

    Saturday, February 8, 2014
    Assalamualaikum dan salam sejahtera,

    Hari ini dalam sejarah...mungkin sesetengah orang cakap sejarah tidak mungkin berulang...tetapi sejarah sudah berulang bagi aku... aduhai... mood aku harini down...sangat down...

    laptop aku bermasalah...ada sahabat ni tumpahkan air..and she thought that water tak kena my laptop... arghhh...rasa cam malas lak nk cita... tapi aku nk cita gak.. sebab kat cni tak ramai orang baca pon..

    i dont wanna blame her..but....*speechless*

    now my laptop is bisu...

    cannot produce sound at all..but when pluck in the headphone..sound will come out both through speaker and headphone..

    and if do not pluck in headphone/earphone...cannot hear anything!!!

    ok...aku tertekan...sekian...
    Wednesday, February 5, 2014
    Assalamualaikum...

    Sudah sekian lama aku tak tulis blog..tetiba malam ni rasa macam nak share something what I did last weekend. I went to Wasserkuppe with my friend.

    This is my third time to see, feel, touch and fall in love with snow. I will tell the 1st and 2nd time in other day.

    We had plan to go find snow because where I live right now doesn't has snow. And I don't think it will be snowing this year..hehe..(maybe)

    I went to her house in Melsungen where we can categorized it as kampung..hihi..but still..I love it.

    I arrived there on Friday. So, we decided to go there on Saturday but it's raining. We postponed to the next day. On Saturday, we just wandering and window shopping around Kassel.

    Early in the morning after we had breakfast, we start our journey. About 1 hour, we arrived at Wasserkuppe. Its freezing but because to take nice picture, we are pretend to be cool. hahaha..

    If you wanna try skiing, snowboarding and playing with the snow here, it is quite nice and they prepared all the things that you guys need to rent.