• Home
 • Posts RSS
 • Comments RSS
 • Edit
 • 花火大会 (Pertunjukkan Bunga Api)

  Monday, August 8, 2016
  Salam sejahtera ke atas kamu...  Kali ini akan aku ceritakan satu festival yang sering diadakan di Jepun pada musim panas iaitu "pertunjukkan bunga api". Pertunjukan bunga api sering diadakan pada setiap musim panas di setiap bandar-bandar. Hampir setiap hujung minggu penduduk setempat disajikan dengan bunga api cuma ada yang besar dan ada yang kecil.

  Pertujukkan bunga api ini adalah yang terbesar di Kanazawa di mana lebih 20000 tembakan bunga api dilancarkan pada malam tersebut. (xtau mcm mana dia kira) di tepi sungai Tedorigawa, Kanazawa. Bunga api mula tepat jam 8.10 malam dan tamat 9.30.

  Budaya melihat bunga api secara berjemaah sangat-sangat di amalkan oleh masyarakat Jepun. Oleh sebab itu, pada pagi tersebut, masyarakat akan mula memilih tempat dan menanda dengan meletakkan hamparan serta ada yang menulis nama di kawasan yang telah dipilih. Budaya ini seperti budaya mereka yang suka beratur setiap keadaan.

  ni contoh rakyat malaysia yg reserved tempat dari pagi
  Oleh sebab sekarang ni ramai yang sedang main PokemonGo, pihak penganjur telah membuat bunga api istimewa berbentuk pokeball.


  berikut adalah link untuk melihat senarai pertunjukkan bunga api di kanazawa.  0 comments:

  Post a Comment