Original Kek Carrot
Thursday, February 13, 2014
Assalmualaikum
A few days ago..i posted an image of carrot cake in my instagram account.
And quite it is surprising because people are asking for the recipe...
So, today... I will translate the recipe...
original recipe ist auf Deutsch
Ini adalah recipe mak hendrik bagi..sbb masa 1st time rasa sedap sgt...so..kami pon mintak laa kt dia..
yg ujung skali tu laa mak hendrik..owner recipe
oklah...start dgn bahan2
250g Carrot
250g Hazelnut
250g Gula
5 biji Telur
1 biji Lemon
12 keping roti kering
3 sudu serbuk penaik (baking powder)
ni roti kering tu..alaaa..yg sedap kalo cicah teh/milo ptg2 tu..
Cara-cara
Parutkan Carrot...parutkan roti kering...kalo boleh beli kacang hazel yang telah hancur..kalo kacang tu sebijik2..blend lah dlu..bagi hancur...perahkan lemon..amik jus sahaja..
Asingkan telur kuning dan telur putih..gunakan mixer utk kacau telur putih sehingga kembang.
Campurkan semua bahan2 bermula gula dan telur kuning..pastu carrot...then roti yang telah diparut..dan last putih telur..dan bakar pada suhu 175 selama 1 jam..
parutan carrot
arahan dia parutkan roti...tapi aku mls..aku blend ja bg hancur..
ni hasil gabungan semua b4 masuk oven
jeng2..siap..
oppss..yang page belakang tu ckp..cairkan 200g coklat utk topping. tapi aritu x buh topping pon dh sedap..
p/s: bagi aku..sapa2 yang nk rasa carrot lebih..leh ja buh carrot lebih..kalo nk kacang lebih..buh kacang lebih..takot nnt ada org mkn..n ckp.."eh,x rasa carrot pon"..hmm..rs nk ja jwb lam ati "dh carrot pon sma byk ngn kacang..nk wat guane dik??"...anyway..hope dpt membantu..
Sekian...
ni 1st time wat..oleh sbb sedap..ada org mintak wat 2nd time..hehe..
Yang kt bwh ni 2nd time wat..oleh sbb takot x ckup..aku wat 2..1 utk rumah..n 1 lg utk dak yg request tu laa..p/s: hopefully menepati citarasa lah...
Selamat mencuba
Terima kasih iz. Hanya Allah dpt membalas budimu. :D *mode teruja*